tetamu di ruangku

Friday, January 6, 2012

senyum bila marah....CANTIK

MARAH?
"(Termasuk kalangan orang yang bertaqwa ialah ) orang yang menafkahkan harta mereka semasa senang dan susah, orang yang sabar menahan marah dan orang yang memaafkan kesalahan manusia. Dan Allah menyukai orang yang berbuat baik. [ Ali Imran : 134 ]


Assalamualaikum...
Bila marah cuba lah SENYUM.. =) kan cantik....hekhek.. “If you are patient in one moment of anger, you will escape a hundred days of sorrow.”


Cubalah jadi sebaik-baik diri yang kita mampu di saat rasa marah mula menyelubungi diri. 
Mungkin pada logik akalnya sangat mustahil dan mungkin sesetengah orang berpendapat itu suatu tindakan yang bodoh. 


Sahabat, tidak akan pernah rugi jika kita "memberi" dan " bersabar" kerana Allah itu maha adil lagi maha mengetahui sejauh mana kemampuan hati kita. 


Biarlah api di jiwa sudah membara sepanas ketuhar yang sedang membakar tapi zahirkanlah ketenangan air muka, kemanisan senyumanmu, hamparkan keindahan bicaramu buat insan-insan di sekitar kita. Subhanallah sangat hebat jika mampu melakukannya. Insyaallah.


Actually, saya ingin kongsikan serba sedikit tentang mengawal rasa marah, menyampah dan geram
 1. Bila marah cuba kurang bicara dengan sekeliling. Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah s.w.t agar selamatkan kita daripada sifat marah.
 2. Hendaklah ingat kesan daripada marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi
 3. cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika sedang marah. Ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang marah
 4. apabila marah sedang memuncak ambil wudhuk. ia dapat menenangkan api kemarahan
 5. jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut, hendaklah tidur kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangkit daripada tidur.

 6.  TAUHID KITA PERLU TEPAT. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada ALLAH. So,Why Are we so angry??

  Be master of your petty annoyances and conserve your energies for the big, worthwhile things. It isn’t the mountain ahead that wears you out. It is the grain of sand in your shoe.

  Learning to use anger is not an easy task, but the alternative - letting anger useus - makes us prisoners of our own minds.
  Anger is not the enemy, and we are not helpless in the face of it. Anger is only an energy that with practice we can harness for our good.

  PERCAYALAH KITA SEMUA MAMPU......=)

3 comments:

ummiaisyah said...

:-) selalu sampai ke tahap 5 tu.. huhu.. nyway, tQ dear.. suatu post yang baik dan bermanfaat.. teruskan.. insyaAllah.. ^^

synadee said...

nice post. sy tgh marah jumpa post ni.alhamdulillah.reda jap kemarahan sy :)

Syaz said...

post yg sgt baik...saya slalu x boleh control marah tp bile bace post ni alhamdulillah sy rase tenang... :)